středa 6. září 2017

Kdo húbaří, rakovině zavaří?

Seberme košíky, nožíky a tmavě zelené blůzky
a vydajme sa pod borovice hledat žlutavé klúzky.
Ať už klúzky obecné či klúzky zrnité,
přestože jich jíte, možná, že nevíte:

(...však pro ty, co vijá, to není novina...)
Že klúzkem sa dá podpůrné léčit aj rakovina!
Totiž v klúzkoch obsažené bioaktivní látky suillin nebo suillumid,
svedú rakovinové buňky (např. nosohltanu, plic či melanomu) utlumit.

Stejně tak aj suillusin, navíc to látka se silnú antioxidační aktivitú,
již sa vyznačujú aj mnohé polyfenoly, určující klúzkom barvu jejich žlutú.
Lidově másláky, majú aj antimikrobiální působení,
chuti výborné a v kuchyni ke všestrannému uklohnění.

Však neenom klúzky, ale aj iné hřiby a húby,
majú léčivé účinky ve výčtu své chlúby.
Mnoho jich už díky dešti a úplňku máme v lese k mání
a mnohé sa stanú oběťú podzimního veršování.

Inu, v lese choďme jak plachá zvěř a lehce jak víly,
by aj dalším pokoleňám po nás dary lesa zbyly.

Žádné komentáře:

Okomentovat