pátek 20. dubna 2018

Mak či chia?

Zdalipak ludé našich končin vijá,
jaký rozdíl je mezi makem a semínkama chia?
Hned v první řadě a nemosím byt zrovna bio-žena,
vidím, že výrazný rozdíl hraje u chií vyšší cena.

Že by za tým stály reklamní triky?
Dyž vozijá nám ve velikém semínka šalvěje hispánskéj až z Latinskéj Ameriky?
Chií tu máme jak maku a maku užíváme jak šafránu,
však stačí sa zamyslet, než vejdem do krámu.

Třebas málovkeréj potravině najdete hodnotu takú,
kolik je vápníku ve zdejším maku.
1400 mg v deseti deka, říkajú číslice.
Což oproti chiám je víc než 2 x povíce.

Mak mírně vede aj v obsahu magnézia či zinku,
což stojí neenom za povšimnutí, muži, ženo, dcero, synku.
Však pozor v chiách aj maku na antinutriční látky,
keré minerály blokujú a vážú v těle zpátky.

U chií nám pomože fytáty odblokovat přes noc namočení,
u šťavelanů v maku to zas tak jednoznačné není.
Nekdo tvrdí péct, vařit či taktéž na noc do vody ponořit,
však hlavní je mak dobře pokúsat, ináč ho nestrávený vydá řiť.

Z namočených chií aj maku sa dá mixérem "mléko" vyrobit,
lebo, jak známo, kaša či pečivo ochutit aj dozdobit.
A že v maku sú meněj než v chiách zastúpené omg-3 mastné kyseliny a vláknina?
Toš jednoduše a adekvátně nahraďme chia zdejšíma semínkama lněnýma.‎

Včíl k zamyšlení - co kdyby sa maku zachtělo obyvatelom americkéj latiny...
Obětovali bysme setí maku naše pole, lesy, lúky či pastviny?
ČR je po léta největší producent maku na světě,
proto při nakupování berme ohled neenom na nás, ale aj k naší Planetě.

Díky za čtení ;) JJSP 👍 💓 😀 😲 😢 😠

Žádné komentáře:

Okomentovat