úterý 27. června 2017

VŠECEK LEPEK NENÍ ZMETEK

Moderní pšenica je natolik přešlechtěná,
že s tú původní už společné mnoho nemá.
Říká sa, že jablko nepadá daleko od stromu,
v tomto případě ale odskákalo a páchá pohromu.

Kór dyž my z celých zrn vymelem slupku,
pak páchá neplechu, neenom v pupku.
Enzymy a cenné látky hostí právě obal zrna,
o což je ona bílá múka vybílená.

Pak sa tudíž škody sčítajú,
těsta plné lepku, přičemž enzymy k jeho štěpení nemajú.
Kdo argumentuje, že pšenica je plodina lidstvem konzumovaná po tisíciletí,
o jejím přehybridizování za poslední půl století asi nemá ponětí.

Už to není pšenica, od keré je aj přes genetické nastavení tato obilovina iná?
Dokonca je prý v ní aj, dle vědátorů, novovzhledná, dráždivá lepková bílkovina?
Zvaná gliadin, působící v mozku jak alkoholový opiát,
mimo iné stimuluje chutě a tým nás doslova více "žrát".

Sú ale mnohé nepřešlechtěné obiloviny,
keré obsahujú dnes jak dřív nepozměněné bílkovinné prolaminy*.
V těchto původních odrůdách pšenice ani není lepku až taká halda,
mezi ně patří například jednozrnka či špalda.
Dále přiměřené množství zachovalé formy lepku obsahuje ječmen, oves a žito,
co do stravitelnosti uvedený postup upraví to:

Stačí nechat celozrnné obiloviny na noc namočené,
čímž začnú sa zpřístupňovat látky cenné.
Aj lepek sa rozloží do stravitelnějšího stavu,
větší o tom dává báseň o kysání radu.

Všecek lepek proto zmetek není,
to my máme v rukách volbu jeho formy a kulinářské připravení.
A ti, co sú natolik pohodlní,
že pro upření si bíléj múky uvedené důvod není,
nech smýšlajú, zda neokrádajú o zdraví své budúcí pokolení.

JJSP ;)
👍 💓 😀 😲 😢 😠

(*)prolaminy = bílkoviny tvořící lepek
pšenica - gliadiny
ječmen - hordeiny
žito - sekaliny
oves - aveniny

Žádné komentáře:

Okomentovat