úterý 1. května 2018

Plněná tlama olipama

Když babička olipy dělá,
bývá jich obvykle kopa celá,
však záhy po nich nezbyde ani stopy,
neb koncový konzument jednu za druhú klopí.

Néni ani nezbytné, aby nás pobídla
a už sa v hubě mělnijá těsto, mak a povidla.
Však kdo jest v konzumaci olip zatým eště panic,
nech pustí sa k dílu a nečeká na nic.

Navařte brambor, a až zchladnú, toš olúpajte
a potem jich na strúhadle středně jemně postrúhajte.
Dále vmísit špetku soli a třetinu objemu špaldovéj múky,
následně ťahňat těsto, dokáď vydržijá ruky.

Potem péct na šporáku či litinovéj pánvici
a přitom si připravíme nasládlú směs plnící.
Rozemelem povidla a rumem naředíme mak
(však ten kdo je střízlivý, toš ví, že naopak).

Je-li výsledné plnidlo kyselkavéj povahy,
trocha přírodního nerafinového cukru toto napraví.
Dozlatova upečené placky potřeme máslem nebo ghí,
srolujeme s plnící směsú. A pak sa všecko zí.

Díky za čtení ;) JJSP 👍 💓 😀 😲 😢 😠

Žádné komentáře:

Okomentovat