středa 29. srpna 2018

Trnky, švestky, slivoně

Nachystajte štamprle a na povidla hrnky,
neb venku od žní dozrávajú švestky, čili trnky.
Každý ví, že sliovicú ide červa vypáliti,
avšak trnka má pro zdraví více širé využití.

Blahodárně púsobijá na ledviny a játra,
aj na orgán srdca, jehož krevní oběh chátrá.
Umijá sehrát podstatnú rolu,
při trávení, a to neenom cholesterolu.

Aj do střev, když sa trnky z vrchu nacpú,
dokážú uvolnit aj zatvrdlú zácpu.
Obsahujú totiž vlákninu a pektiny,
čímž krom stolice splavijá aj toxiny.

Pozor ale na trnkové pojídání smělé,
když rovnováha vápníku není nastolena v těle.
Kyselina šťavelová totiž není kámoška vápníku a kostí
a tu například špenát a právě aj trnka hostí.

Dále pomáhajú mírnit revma a též dnu,
tehdy však ať dotyční se štamprlama moc neblbnú.
Ke sliovici dává čínská meducína jediné povolení,
když na podzim, v období plic, vnikne do nich nachlazení.

Pit sa dá aj odvar z listí,
kerý působí na ono revma, na metabolické poruchy a aj cévy čistí.
Z trnek děláme povidla, kompoty či jich sušíme,
a zavládne-li šárka, pak už leda na dřevě z trnky udíme.

Díky za čtení ;) JJSP 👍 💓 😀 😲 😢 😠

Žádné komentáře:

Okomentovat