středa 4. října 2017

Kterak šly cukyně z pola do kuchyně

Zostaly Vám od léta nezhořklé cukyně?
Kdo vlastně sú a patřijá do kuchyně?
Tykve obecné sú z ameriky jejich předci,
cukyně však vyšlechtili v Evropě. Italé sú teho svědci.

Jaké má účinky dle čínské medicíny?
Pročišťuje horko a rodí tekutiny.
Usnadní obtížné močení a utiší aj nadměrný kašel či žízeň,
žaludek a močový měchýř chovajú k cukyni největší přízeň.

Povahy sladké, chuti svěží,
pomože aj když stolica leze stěží.
Prospěšná je aj na srdce a na ledviny
obsahuje karoten a aj B, C, E vitamíny.

Dále kyselinu listovů (B9), důležitú pro vývin plodu,
hořčík, vápník, draslík a z 90 % vodu.
Je antibakteriální, podporuje imunitu, aj těch, co sa třesú,
neb cukyňa umí uklidnit, ná-toš působí aj proti stresu.

Cukyně duste, pečte či z nich dělajte smažené placky,
roby si jich krájú aj na čelo a líca, asi pak meněj bolijá facky.
Však temu, co ženu bije, popřerážat pracky!
A cukyně jezte mladé, dokáď nehořknú a neztvrdnú jak klacky.

JJSP.cz  👍 💓 😀 😲 😢 😠

P.S.:Sic teď, zkraja podzimu, už cukyně nejsú v polu k mání,
ale píšu o nich, nech splním pětistého fb fanúška JJSP přání...

Viz.: 26.9.2017
Už enom jeden člověk chybí
a bude mět JJSP "500 to se mi líbí".
Kdo to bude, tomu splním přání!
"Výběr stravního tématu k veršování".

Žádné komentáře:

Okomentovat