jak na přípravu pokrmů z úhlu TČM nahlédat.
Konkrétní recept, byť oproti TČM přišel na svět asi až s pozdějším rokem,
dnes představuje následující jarní pokrm - špenát s kozí nohú a volským okem.
Najprv posmažit cibulku a česnek na kvalitním, že je jaro, tak rostlinném oleju.
Tento postup a ingredijence vedú k JANGu => silně Vás prohřejú.
To kvůli orgánovému okruhu sleziny, pro dobré trávení.
Ale co játra? Ty chcú po zimě pročistit a zchladit, a proto sú na jaro mnozí tak znavení.
Čili aby sme byli čilí, a že kvůli přehřátí nemoseli chodit nahatí?
Přidáme do pánvice špenát, bršlicu kozí nohu, kopřivy, plicník nebo iné zelené plevely, řadící sa do jedlých natí.
Což plány horka na trvalé usazení v okruhu jater postupně zhatí.
Včíl to podusme, neb aj pro tento kuchyňský postup chladivý efekt JIN platí.
Špenát a podobné zeleně majú povahu svěží,
což příhodno jest, v době větší aktivity sluneční, kdy už méně venku sněží.
Dále vyživuje jaterní JIN a zvlhčuje tlusté střevo,
prvně třeba pro lepší zrak, druhak když stolica tuhá jak dřevo.
Však pozor, koho sužuje osteoporóza, řídnutí kostí,
neb právě špenát obsahuje šťavelanú, odplavujících vápník, jářku dosti!
Tyto blokujú vstřebávání aj železa, kerého ve špenátu meněj, než sa dřív tvrdilo.
Ale což, šak dlúho to nikomu nevadilo...
Toš a jak ten Pepek Námořník?
Tehdy nevěděl, že kdosi spletl u obsahu železa ve špenátu desetinnú čárku. On nebyl žádný podvodník!
Včíl osolte a kdo nasbíral a dusil aj s bršlicú kozí nohú,
nebojte sa, že přidáním volského oka, zkřížíte živočišnú formu novú.
Nezrodíte nic, co by sa podobalo na poníky, antilopy, ani na soby.
Však sklúbením rostlinného a živočišného, sa výsledná prospěšnost pokrmu, u běžného strávníka, násobí!
Vitamíny, jejich prekurzory, tuky, aminokyseliny a další fytoživiny, když sa společně jijá.
Díky jejich spolupráci, vytěžíte že stravy maximum, říká sa tomu synergija.
No, ináč bílek JIN, žlútek JANG, v přiložené básní více, kdo o vajíčku údaje hledá (viz.níž).
Vinšuju dobru chuť a zakúsněte k temu třeba čistě pohankový či iný bezlepkový chleba*. (toť vše, víc nic)
(*verze pro bezlepkáře... ostatní s tolerancú vhodně upravenéj formy lepku klidně třeba špaldový či žitný kváskový chleba)
(*verze pro bezlepkáře... ostatní s tolerancú vhodně upravenéj formy lepku klidně třeba špaldový či žitný kváskový chleba)
Žádné komentáře:
Okomentovat