Ten neokusil ani co sú ekzémy.
Kdež, dle TČM, koža jak sopka chrlí vlhkú horkost po zemi.
Mnohdy sa alergija projevuje v horních čásťách těla,
ona totiž jaterní energija "GAN QI" šlehá navrch, byť by enom mírně vzlínat měla!
Hracím polem alergije je aj tlusté střevo,
jehož symbolem je Kov a symbol jater to jest Dřevo.
A když sekera s Kovovú čepelú neuhlídá bujné lesy s náletovým Dřevem,
Utlačena jest slezina, jejíž symbol znázorňuje Zem. (v pojetí TČM)
Neberte zde psané doslova, leč v takto rozhozeném těle,
nemosí byt věcú náhody, že alergie chová sa směle.
Na vědomosť či k zamyšlení poznatky své hlásím,
jakýma potravníma restrikcama sa od projevů alergie spasím.
Základem jest omeziti mléčné a mastné.
Což je předpoklad, nechť jaterní požár v malý plamínek zhasne.
U mnohých ale právě onen tuk ukotvuje játra, a proto přijímáme:
Jogurty, kefíry, kyšky, zakysané mléka či smetany kysané.
Jak vidno, pro mnohé takovéto produkty mléčné
možú být celoročně v rozumné míře bezpečné. (viz. "Mléčné? Ano, či né?")
Tvaroh též umí zchladit jaterní horka aj větší "hice"
a daný proces mimo alergiky ocenijá aj astmatikú plíce
(nebo aj dobytci probúzajúcí sa ráno z opice).
On totiž když jaterní oheň přes plíce hore chrlí,
zavaďuje v plícách o hlen a ten pak je nevrlý.
Leč pro iných ludí platí iná terapija
a každého střeva třeba kasein nestrpijá.
Už je to trochu jasné?
Keré že omezit mléčné a mastné?
Mléko, sýry, uzeniny, sádlo či búčky,
když člověk přes jaro omezí, bude aj po zbytek roka víc lehučký.
Aj smažení a pálivé a ostré koření
značně rozdmýchá neblahé jaterní hoření.
A jasné, že omezit nekalú slast:
Bílé pečivo, cukr, solení a taktéž aj chlast! (viz. "Bílé jedy")
Však když u jater horko, toš na druhé straně orgánového okruhu bývá chad.
To jest okruh plic a tlustého střeva a onen nadmíru vlhka a zimy nemá rád.
Proto dbáme na to, aby okruh jater a žlučníku sme nezahřívali zbytečně víc
a zároveň užíváme potraviny bez chladivého působení (tropismu) na okruh tl. střeva a plic!
Co v tomto období působí neblaze chladem na tl. střevo a plíca?
Sýry, mastné vepřové, dále jabka, saláty a třeba aj kukuřica!
Dále např. hrozny, banány, či iné druhy tropické či regionální.
A co koho alergicky dráždí, može byt v detailoch individuální.
Naopak, co společně energiji plic a jater pomáhá?
Ředkvičky, pažitka, řeřicha. Což znamená - štiplavá (potravní) povaha!
Takové štiplavé potraviny jednak rozptýlijá šlehajúcí jaterní energiju
a aj jednu z hlavních v těle - rozptylovací funkcu plic posílijú.
Však předchozí brat enom obrazně, a proto nejezte štiplavé bodláčí,
ani dyž cvičíte jógu, ani dyž ste drsní vzpěrači...
Kdo z luštěnin syt a fit vystačí, (viz. "Máčání, klíčení...)
nechť maso přes jaro netlačí.
A komu výlučně z rostlinné stravy neco scházá,
nech dle potřeby si kvalitní maso dává.
Však upřednostnit libové, drůbeží, králiči či krůtí,
v době vrcholící aktivity jater, žlučníku a vrbového prútí.
Dle TČM aj libové hovězí a vepřové omlazuje krev.
Zdali prospěje, záleží na Vaší konstituci či citlivosti střev.
Slováci, Valaši, Češi, ale aj Hanáci vijó,
že kupovat sa má od farmářa, lebo s označením BIO.
Takové produkty totiž daleko meněj zavadily o chemikálie.
Čímž nepodporujete jednak globalizacu, ale druhak ani alergije.
A navíc když zvěř šetrně chovaná má lepší podmínky k žití,
potem aj člověk a jeho svědomí, neenom z kvality suroviny, lepší sa cítí.
A keří myslijá, že pčíkání nezpůsobuje to, co jedli a pili,
toš nech to svedú na v přírodě přirozené chlupy a pyly.
A jesi to pořád eště nekdo nechápe?
Toš stúpání jaterní energie vystihuje: "Nemusí pršet, stačí, když kape" ;)
Děkuju za pozornost, ale nevěřte všeckému, co je tu napsané.
Bádajte sami. Toď sú enom zplodiny Smetany kysané...
JJSP.cz ;)
*Kdo při čtení zrakem řádně bděl,
záhlédl, že na obrázku sa žluťaví podběl.
Jeho druhové méno zní: "lékařský", což výstižné jest.
Zahřívá plíce a vyžene z nich záněty. Proto zkraja jara je radno ho jest!
Však když u jater horko, toš na druhé straně orgánového okruhu bývá chad.
To jest okruh plic a tlustého střeva a onen nadmíru vlhka a zimy nemá rád.
Proto dbáme na to, aby okruh jater a žlučníku sme nezahřívali zbytečně víc
a zároveň užíváme potraviny bez chladivého působení (tropismu) na okruh tl. střeva a plic!
Co v tomto období působí neblaze chladem na tl. střevo a plíca?
Sýry, mastné vepřové, dále jabka, saláty a třeba aj kukuřica!
Dále např. hrozny, banány, či iné druhy tropické či regionální.
A co koho alergicky dráždí, može byt v detailoch individuální.
Naopak, co společně energiji plic a jater pomáhá?
Ředkvičky, pažitka, řeřicha. Což znamená - štiplavá (potravní) povaha!
Takové štiplavé potraviny jednak rozptýlijá šlehajúcí jaterní energiju
a aj jednu z hlavních v těle - rozptylovací funkcu plic posílijú.
Však předchozí brat enom obrazně, a proto nejezte štiplavé bodláčí,
ani dyž cvičíte jógu, ani dyž ste drsní vzpěrači...
Kdo z luštěnin syt a fit vystačí, (viz. "Máčání, klíčení...)
nechť maso přes jaro netlačí.
A komu výlučně z rostlinné stravy neco scházá,
nech dle potřeby si kvalitní maso dává.
Však upřednostnit libové, drůbeží, králiči či krůtí,
v době vrcholící aktivity jater, žlučníku a vrbového prútí.
Dle TČM aj libové hovězí a vepřové omlazuje krev.
Zdali prospěje, záleží na Vaší konstituci či citlivosti střev.
Slováci, Valaši, Češi, ale aj Hanáci vijó,
že kupovat sa má od farmářa, lebo s označením BIO.
Takové produkty totiž daleko meněj zavadily o chemikálie.
Čímž nepodporujete jednak globalizacu, ale druhak ani alergije.
A navíc když zvěř šetrně chovaná má lepší podmínky k žití,
potem aj člověk a jeho svědomí, neenom z kvality suroviny, lepší sa cítí.
A keří myslijá, že pčíkání nezpůsobuje to, co jedli a pili,
toš nech to svedú na v přírodě přirozené chlupy a pyly.
A jesi to pořád eště nekdo nechápe?
Toš stúpání jaterní energie vystihuje: "Nemusí pršet, stačí, když kape" ;)
Děkuju za pozornost, ale nevěřte všeckému, co je tu napsané.
Bádajte sami. Toď sú enom zplodiny Smetany kysané...
JJSP.cz ;)
*Kdo při čtení zrakem řádně bděl,
záhlédl, že na obrázku sa žluťaví podběl.
Jeho druhové méno zní: "lékařský", což výstižné jest.
Zahřívá plíce a vyžene z nich záněty. Proto zkraja jara je radno ho jest!
Žádné komentáře:
Okomentovat