sobota 21. ledna 2017

ZDRAVÍ, SÍLU, NAJDEŠ V MÍRU!!! Mléčné, ano, či né?

Proč né mléčné a proč ano?
O tom zde jest pojednáno.
Včíl už není jak dřív máslo,
kde sa na pastvinách denně stádo páslo,
a přes zimu seno - nech zdravé je plemeno.


Dnes sa nasype kukuřice a sóji,
Hlavně nech kráva co nejvíce dójí.
Ne obilé, ale právě ono seno a tráva,
Patří do bachoru, pak je kráva zdráva.

Pak ani nemosí byt preventivně krmena lékem,
kerý ináč kupujeme s nadojeným mlékem.
A když uvážíme životní podmínky zvěře?
Zavřeme průmyslovým velkochovom na náš stůl dveře!

Mléčné sa především pro tuky a v nich rozpuštěné vitamíny cení
a právě v mléčném od krav s omezenú pastvú zdaleka tolik vitamínů není.
Nejde ani tak o vápník, kerého je v rostlinné stravě dosti,
spíše vitamíny A, D, E a především K2 zasluhuje velikéj pozornosti.

K2 aktivuje enzymy a s vitamínem D vápník do kostí směřuje,
je v másle a smetaně z pastvy a též tam, kde tvrdý sýr typu gouda dozraje.
Na minerály je mléko dosti bohaté,
však pro samotné trávení mléka jich velikú část prodáte.

V mléčném sú aj vitamíny "béčka",
najvíc jich z mléčka nabízá ovečka.
Velice hodnotná je z všelijakých hledisek bryndza a žinčica,
šak na salašoch věděli, co potřebuje šohaj aj děvčica.

A mléčné, co sa týče bílkovin?
Těžký kasein, zasytí až na nekolik hodin.
Však konzumován v nadmíře, natráven není řádně,
pak jak ucpavač leží ve střevním řečišti na dně.
Stravitelnější jest syrovátka
ačkoliv co do sytosti ona krátká.

Máte prácu fyzickú a lécete přes deň navrh, dolů, tam aj za roh,
v tem případě máte povolené užívat aj (kaseinový) tvaroh.
Sedíte však na zadnici od podzimu do léta?
V takém případě Vám stačí ke svěžesti (syrovátková) ricotta.

Mléčný cukr - laktoźa
má kráva, ovca aj koza.
Stejně jak kasein sa laktóza mnohdy těžko tráví,
však následující rada toto všecko spraví.

Připustěním bakterií mléčného kvašení,
sa kasein a laktóza na stravitelnější formy přemění.
Proto kefíry, kyšky, jogurty či kysané smetany
sú ve vaší kuchyni vřele vítány.
Navíc kysané pomáhá vápník a železo vstřebat
a kolónije probiotik budú ve Vašem střevě domov hledat.

Z tvrdých a uzrálých sýrů laktóza zráním mizí,
však nehledajte v nich, jak sa říká, sílu ryzí.
Pokáď nechodíte od rána do večera po kopcoch dřevo rúbat,
mohly by Vám tvrdé sýry síly spíše ubrat.

Leč vitamín K2 je dobré tělu podsúvat,
proto nehaňběte sa do salátů či špaldota si kvalitní sýr nastrúhat.
Všeckého málo prospívá a všeckého moc škodí,
aj s výrobkama mléčnýma to tak na Zemi chodí.
Však pravidlo má výjimku a jak říká další věta:
Tavený sýr neměl jakživ spatřit světlo světa!!!

Pasteraca?
Zmléka enzymy nebo hodné aj potencionalně zlé bakterie ztrácá,
Žel takové UHT, co je vysokú teplotú zehřáté, už škodí aj vitamínom,
Proto neberte trvanlivé homogenizované mléko z obchodu dom.
Nízkotučné mléčné rozhodně taktéž určitě né,
bez vitamínů z tuků je mléčné těžko stravitelné.

Vzpomeňme též čerstvé sýry, cottage a mozzarely,
ne v nadmíře, byť když třeba, v jídelníčku byt by směly.
A jaké energetické tendence sa pójijá s mléčným?
Trvrdé a zrající síry JANG a čerstvé a kysané JIN.
(v prvém uvedeném sa zahřeju a v druhém osvěžím či ochladím)

Žena kojí, koza dojí,
vlk ne, přec jich jedno pojí:
Kozí a ovčí mléko sa našemu mateřskému více podobá,
kdo netoleruje kravské, je zmíněné možná obdoba.
Snáď je to aj díky kaseinu, jenž označení má "A dva".
Kdy zas člověka před tisícama rokama nedomyšlená věc napadla.
A tehdy začal přešlechťovat plemena krav a celá stáda,
včíl většina plemen krav horšej stravitelný kasein A1 dává.
Však ovce, kozy a třeba krávy Jersey původní kasein A2 dójijá,
zájemci sa v komentářoch více o tom dovijá.

Zřídkakdo trávení má dokonalé, mu z rostlin strava postačí,
tělu když sa naslúchá, vše v pravú chvílu naznačí.
Každý mosí poznat kdy ne, a kdy mléčné sedí mu.
Proto měním drobně heslo z minulého režimu:
ZDRAVÍ, SÍLU, NAJDEŠ V MÍRU!!!

Další podrobnostě najdeš tu... FB JJSP

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
21.9.2017

🎈SÚTĚŽ: Čeho je dnes světový deň?✌🎈🎈🎈
Vyhrává každý - hlavní cena - POVINŠOVÁNÍ MÍRU ;)
Přeju ho aj kravkám, co dopřávajú nám mléka a sýru.
Sic když už, namísto telat, ony pro nás dojijú,
toš nechť aspoň v šetrných podmínkách žijú.

(nápověda: "Zdraví, sílu, najdeš v míru!!!")

🌺Cena útěchy:🌺
➡É-publikaca: Ekologické zemědělství bez mýtů 🐄

http://aa.ecn.cz/img_upload/8d8825f1d3b154e160e6e5c97cf9b8b3/myty_ez_final_2.pdf

JJSP.cz ;)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
13. 9. 2017

"Biomléko oproti konvenčnímu mléku obsahuje více
alfa-tokoferolu (vitaminu E), až o 50 %
beta-karotenu (/*prekurzoru/ vitaminu A), až o 75 %
omega-3 polynenasycených mastných kyselin, až o 68 %
CLA (konjugované kyseliny linolenové), až o 500 %
ALA (alfa-linolenové kyseliny)."

Zdroj: Ekologické zemědělství bez mýtů, pdf publikace volně ke stažení, viz odkaz...

JJSP.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat