neděle 5. února 2017

Kvašená zelenina


Nechal sa slyšet Mr. Yoda,jak že ze zelá vytěžit třeba víc jóda...
O jeho neskonaléj múdrosti svědčí aj hlášení,
že v kuchyni je blahodárné využívat procesu kvašení...
...a že sliovica není dobrá na žízně a ohňa hašení!!!

JJSP: Mistře, jak doplnit v zimě enzymy a vitamíny?
"Nadělajte kameňáky kvašenéj zeleniny.
Surovéj zeleniny aj ovoca je v tomto období přirozeně málo
a zažívání by zbytečně moc energie na jejich trávení vydalo.

Mnozí zle trávijá surovú zeleninu aj v iné roční období,
proto je vhodno pořád mět po ruce nejaké vzducho-těsnící nádoby.
V nichž kyselina mléčná učiní zázračnéj a bohulibéj práce,
rozštěpí složité sacharidy a zastane aj funkcu kvalitní dlúhodobé konzervace.

Neenom týmto napomáhá pak taková zelenina trávení,
ale aj škodlivé za prospěšné bakterie kyseliny mléčné střevo vymění.
Aj násobně sa zvýší podíl enzymů a vitamínů B (1, 2, 6, 12), K2 či C!
Pak netřeba jezdit do "průsermarketů" pro tropické ovoce.

Využitelnější sa stanú minerální prvky (např. Fe, Ca, K, Zn, Mg) a zmíním hlavně jód,
který neenom u zelá až procesem fermentačním, čili kvašením předá ke svému vstřebání kód.
Jednak pak solú a jednak čím delší dobú kvašení
energetická tendenca na zahřívající Jang sa přemění.

Proto na zimu si nakládajte zelé dlúhé měsíce předem,
kdež na podzim a na jaro také "pickless" aj během pár dní svedem.
Těšme sa na léto, až budú kvašáky,
řepa či ovoce zkvasit sa dá taky.

A komu sa včíl červenajú líca,
myslél, že kvasit sa dá enom slivovica.
Proto až budete ve velikém připíjat a játrám tvrdit, že je to na zdraví,
ráno vzpoměňte, že kyselé zelé či kvašák Vás na nohy zpátky postaví!"

JJSP: A co by Mr. Yoda vzkázal mladým?
"Inu, pamatuj, dcero, synu:

Dyž děcka kyslé zelé jijá,
sú zdravější a aj před tabulú víc vijá...
Však jeli děcko, keré nedajbože zelé hulí,
teho liščit náčeňovú hadrú po papuli!!!"

Děkujeme Mistře!!! 👍 💓 😀 😲 😢 😠
JJSP ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat