čtvrtek 23. února 2017

🍩🐖🐧🍺Tučný čtvrtek


Kdo chce byt po celý rok silný,
nech zitra pojí, co stačijá mu sliny!
Bude totiž Tučný čtvrtek, "Tučňák" sa mu říká,
dřív jedli koblihy, zvěřinu či mastného vepříka.

Je to příprava na poslední masopustní dny
a právě zitra može byt člověk v jídle a pití bezedný.
Navaříte-li více či zabili ste-li prasa?
Hodujte aj přes víkend, však do úterý vše pojest má sa!

Gořalku a aj pivečko mezi jídlem prolévajte
a každé sústo v mastném namáčajte!
Však vše řádně požvýkajte
a klidně si přidajte.

Jezte, píte, hodujte, vše dle Vašeho gusta,
leč s rozumem, nech o víkendu, je stolica hustá!
Píšu, jak pravijú v naší zemi starodávné tradice,
v budúcnu však takých veršů nečekajte povíce.

Pamatuj, že aj v tento deň, kdy budeš jest jak čuník z koryta,
nechť převládá v Tvojích pokrmoch nad kvantitú kvalita.
Chceš-li sa posílit a následně přečkat aj půst,
toš bílý cukr ani múku necpat do úst!

Ani další potraviny rafinacú či jinak zabité,
keré to sú, sa v předchozích básňách dovíte.
Nuž přijměte žehnání dobrého chutnání!

JJSP ;)
- - - - - - - - - - - - - -
Ovesné "koblihy"
(recept volnéj ruky)

Ovesné vločky (severské odrůdy sa dajú označit za bezlepkové) namočit přes noc, ideálně aj 4 noci do vody se špetečkú soli. V deň smažení dochuťte dle libosti na sladko či aj na slano s cibulú a škvarkama, kdo chce hutné, přidá vajco a v mastnéj pánvici smažit dokáď nejsú udělané. Esik Vám výde kobliha lebo placka je nepodstatné, hlavně, že je to snadné jak facka!

Žádné komentáře:

Okomentovat