neděle 12. února 2017

Zima - ledviny

Slovácko-čínsko meducínský pohled
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Dyž předci našich pradědáků chodili měnit sliovicu za střelný prach do Číny,
pochytili od tetin šikmookých aj cosi z principů jejich tradiční meducíny.
Co z toho je příznačné hlavně pro období zimy?
Dobře sa postarat o v tomto období nejnáchylnější ledviny.


A k nim přidružený orgán - měchýř močový.
Co k nim dále patří, tělo napoví:
Kosti, klúby, sluch a uši.
Čtěte znova, kdo ste hluší.

Kdo kruhy pod očima má jak z loga olympiády
a bolesti v kolenoch či v bedrách ozývajú sa rády,
či snad jeho vlas předčasně šediví,
nech narušenéj funkci ledvin sa nediví.

Dbaj přes zimu odpočinku a vnitřního rozjímání dosti,
neb v ledvinách je sídlo životní energije a plodnosti.
Kdo sa temu protiví, pak temu neenom práskání střelné prachu,
působí na duši nadměrného, rozhozeným ledvinám typického, strachu.

Všeci by chtěli vápníku ve stravě dosti,
však až správný poměr s hořčíkem ho dostává do kostí.
Stejně tak je potřeba vitamínu K2 a D,
jehož člověk v zimním slunku hojně nenajde.

Je třeba ledvinám doplnit aj potřebnéj soli,
však z jakých zdrojů Vám následující svolí:
Kvašená zelenina, vývary a jiné vařené pokrmy, kde je sůl najlépe v zelenině vázaná.
Naopak z obchodů konzervy, brambůrky či přesolené sýry sú věc zakázaná.

V umírněném množství slanina, tlačenka, škvarky, jitrnice či jelita,
sú v našem kraji pro období zimy tradičně věc zarytá.
Neboť jak uváďajú anatomických textů shluky
ledviny obalujú a chránijá neenom před chladem právě tuky.

Dobře sa oblékat a zahřát sa aj stravú,
vývarama, pečením, čili delší tepelnú úpravú.
Zahřívající - Jangové, je aj zvýšit ve stravě podíl bílkovinný,
však celoročně by toto mohlo zatížit játra a právě aj ledviny.

Jangové sú aj kvalitní zrající sýry, cibula, česnek, vlašské ořechy nebo zvěřina,
pepř, skořica, zázvor, hřebíček, badyán, s mírú svařák či horká medovina.
Pohanka, jáhly a především ryby sú blahodárné pro ledviny
a taktéž správným postupem připravené fazola, čočka, ba veškeré luštěniny.

Slabé-li ledviny, měchýř tvoří horkost = zánět velký či malinký,
pak ledviny zahřejú (JANGové) maliny a měchýř zchladijá (JINové) brusinky.
Cukr a alkohol, to nech je vzácné,
snadné je oslabit, však posílit pracné...

Konzumujete denně tropické ovoce, letní zeleninu či saláty?
V zimních měsícoch sa to dá přirovnat, jak dyby chodil člověk po mrázu nahatý.
Odhalte sa, však ne šatem, ale sami sobě
a smýšlajte o svéj podstatě, v téjto roční době.

Dík za pozornost, JJSP
Víc infa aj prózy k zamyšlení o ledvinách tu... FB JJSP
;)



Žádné komentáře:

Okomentovat