Kalendář hlásí: "Zitra je Popeleční středa!"
Kdež tělo by chtělo očistit játra, žlučník a mimo to aj třeba střeva.
Kdo v tento deň zakúsne masa - óóó!!! Běda!!!
Radšej čujte, co začat dnes, ať stihne sa zitra do oběda:
Namočte přes noc fazole, stačí malučkú misu.
Čímž zahájen je recept na tohoto dňa hodnú kyselicu.
Kdo máte, do vody dajte aj sušené hřiby,
kdo né, jít do větrolamu a donést hrstě hlívy.
Druhého dňa sceď fazolu a v novéj vodě vař do poloměkka,
k varu přidaj mrkvu, celer, petržel a zeschlých trnek tak pět deka.
S mírú soli, jemně pepřu a pár kuliček nového koření celého.
Bobkový list, hřiby a veliký hrnek sceděného kysaného zelého.
Přisypat aj majoránku a pak dědina od dědiny,
mívá recept v zhruba stejný, však v drobnosťách bývá jiný.
Zásmažka z cibule a zahustit jáhlovú, špaldovú či jinú než bílú múkú.
Nakonec kysanéj smetany. Jest užicú, né rukú!
Vinšuju, nech chutí v břuchu ;)
...a kdo chce eště kúsek o účinkoch kyselice číst,
toš očistně působijá fazole aj bobkový list.
Kyselé zelé ochladí a změkčí po zimě ztvrdlé játra, neb je plné vitamínů.
Však ani na jaro nezapoměňme posílit slezinu, a proto povařujeme zeleninu.
Kysaná smetana, zelé či trnky vyživijá jaterní JIN,
proto kyselicu, ve svém zájmu, v době postní jím...
JJSP ;)
aj tu to říkajú a víc rozpitvávajú...
Žádné komentáře:
Okomentovat