neděle 9. dubna 2017

Deň č. 100 -> medvědí pesto

Dnešní půlnocú sa přehúpne počet dní roku přes 100! 
Nastal čas vyrobit z medvědího česneku pesto.
K přípravě pesta eště sůl a olej nutný.
Pak aj mdlý pokrm, može byt rázem chutný.
Listí opláchněte a dobře osušte, ináč sa pesto kazí.
Pak ani pes to nezí. Variantú úchovy je, že sa listí mrazí.

Bylina léčí plicní choroby, chřipku, či nachlazení,
však obsahuje allicin, a tedy pro nekeré alergiky není.
Dále ale hubí střevní parazity a aj bakterie,
tiší revma, čistí játra a sníží tlak, dyž vysoký je.

Při neznalosti zaměnit je ho snadné.
Jesi sa to nekdy nekomu stane, toš Vám snad né.
Lehko rozeznat česnek medvědí od konvalinky v květu.
Což nastane až v květnu. Však aj do téj doby rozdíl je tu:

Listy česneku medvědího vyrůstajú jednotlivě,
listy konvalinky v páru = jak křídla ptáků. A ty sú? Dvě!
Česnek medvědí voní silně aromaticky... (po čem asi...?)
Kdežto konvalinka nevydává vůňu. Ani její zvonky hlasy.

*Název česneku medvědího vznikl, podle pamětníků,
když medvěd brtník sadil jeho cibulky na úpatí Lopeníku.
V názvu konvalinky je odražený nesmysl malinký,
neb dle vědců, žádné konvy nemajú svoje telefonní linky.

O téjto bylině je na tých internetoch plno informací a dat!
V herbářoch jakbysmet. Nebudu teda povíc rozebírat.
(*...pololidová novodobá smyšlenost)

Žádné komentáře:

Okomentovat