středa 12. dubna 2017

ŠKAREDÁ STŘEDA - Kysám si sám

Kysám si sám, však dyž je neděla lebo středa,
těším sa, že druhý deň kúpím kváskový chleba.
Dyž kysám těsto doma, dělám z teho placky
a zaliskané sú pánvice, kredenc, aj moje pracky.

Však dyž kúpím občas ze špaldovéj múky kváskový chleba?
Vydrží dlúho, neplesniví a dycky chutná, aj dyž je Škaredá středa.
Zle pochodí, kdo mračí sa v tento zrádný pašijový den, jak Jidáš.
Lepší je, když místo bílého počiva, to kváskové jídáš!
Tak neokradeš tělo, o živiny co by mět mělo.
Ani prodavačku! Pěkně peníz jí dáš!

Většinú sa kvásek dělá ze špaldy, lebo žita.
Špalda vyživuje a zvlhčuje, kdežto žito zahřívá a vysuší, vlhkost pochytá.
Zjednodušeně, pro vyzábliny je kynutá špalda jak vyšitá.
A kdo statné kosti, klúby a mohutné tělo, može aj těsto z teho žita.

JJSP.cz ;)
Šťúchni ňa motikú či přidaj kritiku lebo aj lajk či je to cajk (facebook JJSP).




Žádné komentáře:

Okomentovat