úterý 11. dubna 2017

JEHNĚČÍ? Jaké? Keré? Čí?

Chcete neenom o Velikonocách hodovat na jehněčím?
Ale říkáte si, jak žilo? A krmeno bylo kdoví čím?
Zda vyrůstalo na travnaté pastvině.
A péct na tymiáně, lebo na víně?

Ať už zvolíte jakýkoliv druh masa,
zvažte, jak asi zvířa při chovu má sa.
Zdali mělo podmínky k žití co najvíc přirozené.
Důstojně poraženo. A nebylo-li z daleka převezené.

Sic jehněčí jest tvorstvo mládo,
leč všecky jehňata neuživí pastvina a každé stádo.
A tak, aby nebylo utlačeno či nepošlo při pastvě nazmar,
zvykem bývalo na Velikonoce jehňa obětovat, jako Boží dar.

Výhodú mladého masa minimum toxinů jest,
proto příhodno jest ho na jaro jest.
Keří poctivě sa v době postní postili,
jim jehněčí maso krev a tělo posílí.

A to díky minerálom, v jehněčím především železe, zinku, manganu,
vitamínu B12 a karnitinu, slúžícímu srdcovému orgánu.
Konjugovaná kyselina linolenová zažehná karcinogény,
a její kamarádka palmitová zas viry a iné patogény.

Záleží však, jaká je kdo konstituca a metabolicky typ,
ne každý totiž po konzumaci masa cítí sa líp.
Však takové vývary z masa a kostí, bohaté na kolagen a želatinu,
doporučujú sa všem, na trávení a klúby. Leč kdo nechce, nenuťme mu.
Zdali može kdokoliv, změnú mysli a života, na výlučně rostlinné stravě celožitně byt?
Toť otázka věků. Však nepřípustný vegan či zatvrzelý masožravec ju stěží možú rozsúdit.

A jak nahlédat na jehněčí z hlediska čínské medicíny?
Silně zahřívá = JANG, především slezinu a ledviny.
Snad enom u červených mas kůzlečího či zvěřiny má konkurencu.
Vhodné na únavu, zimořivost, časté močení aj impotencu.

Povinšovat závěrem je nutné, nech máte Velikonoce chutné! JJSP.cz ;)

Kritiku či lajk daj tu...

Žádné komentáře:

Okomentovat