neděle 16. dubna 2017

Velikonocama s uzeninama zklamaná tlama

Vzkříšení za nama,
a tak mnohá rodina sa od večera cpe uzeninama.
Aby ráz nemoseli křísit aj Tebe,
uvaž, zda sú nekvalitní potraviny dobré, či blbé?

Eva v ráji, coby pannna, ujídala sama ze saláma.
V domnění, že je z masa, v tom na složení dívá sa,
téj soli, tých éček, no je tam teměř cokoliv.
Ale jak sa dívá, tak sa dívá, masa, teho nikoliv.

V reklamách sa s pleckem v ruce uzenáři chlubijú,
produktem však luďom vkažú, nech sa v hýžď polúbijú.
Poptávka určuje nabídku. Možeme si za to sami,
byť mazali nám v letákoch med kolem tlamy.
(kom toto spojení sa nelúbí,
toš nech čte "med kolem huby")

Proto nehažme přednostně na výrobce vinu
a čtěme důkladně každú potravinu.
Řekněme si na rovinu,
možeme tak odlákat aj rakovinu.

Neb mnohá odbornica aj literatura praví,
že kvalita stravy má vliv též na zdraví.
A tak čím menší trvanlivost a složení,
toš temu radšej dajme svolení.

Kúsek domácí či iné kvalitní uzeniny,
doplní potřebné tuky a v nich rozpustné vitamíny.
V klobásách je aj požehnaně "b"éček rozpustných ve vodě.
Občasná konzumaca, je teda v pohodě.

Sůl, maso, aj proces uzení má hlavně na ledviny zahřívací tendencu - JANG.
Ale nemyslete, že výlučně z uzenin, budete mět sílu jak tank.
Všeho málo prospívá, však všeho hodně škodí.
Přemíra soleného masa ledvinám a játrom neprospívá, tak už to na světě chodí.

Naši předci a jejich poučení potomci dobře vijú,
že sklúbením luštěnin a kúsku živočišného vytvořijá blahodárnú synergiju.
Proto k hrachu a čočce dobré když dá sa,
vajíčko, máslo, kúsek klobásky či uzeného masa.
Nedocenitelné na uzení, že maso dlúho uchová sa.
A aj chuťový pohárek ocení, jaká je uzenina krása.

Ten, co tvrdí, že nemá peníz na kvalitní potraviny,
zřejmě dovčíl nepoznál ryzí sílu prosté luštěniny.
Navíc cpe-li nekdo pořád párky, salámy a klobásy,
nech na budúcí zdravotní výdaje už dneska střádá si.

A kdo říká, že dyž zdraví sú aj všeckospásní vepři?
Nech klidně dál koruny šetří.
A hlavně pak sa nedivme, že mezi nama,
zaznamenaná nejedna zklamaná tlama.

V knihách už sa psalo a mnohde sa aj řeklo,
že na zemi, za života, možeš prožit peklo.
Však domácí slanina a klobása není občas na škodu,
neb člověk není mlýn, co jede enom na vodu.

Aj taký Adam, kterak panic, by jedl enom jabka,
nebyl by z nich, jářku, tolik plodný taťka.
Proto jezme všeho s mirú
a v kvalitu dobrú vírú.

Žádné komentáře:

Okomentovat