neděle 23. dubna 2017

Kde vina, když zchládne SLEZINA?

(9/2017 )
Sic vzpomínka na verše jarní,
přec víc než kdy indy aktuální.
Neb konec léta - babí léto - září,
za plotnú naša slezina vaří!

(3/2017)
Březen, za, kam, na? Za kamna vlezem.
Duben, eště tam budem.
Kór ten kdo cítí chlad každým údem.
a propos, kdo nos, dlaně a chodidla jak zmrzlinu?
Nechť v tomto období dbá o svoju slezinu.

Jelikož včera byl Den, slezinného symbolu, Země
a počasí venku připomíná severské země,
povězme si, co slezině škodí vnitřně aj zevně.
A že to pravda pro každého byt nemosí, to věřte mně.

Inu, nejezme kokina, zmrzliny a iné podobné blbiny,
nezralé ovoce a kyselé bobuloviny.
Ne ani v nadmiře surovéj či kvašenéj zeleniny či klíčené obiloviny.
Děláte tak blato ze zeminy - čili symbolu okruhu sleziny.
Eště žaludek a slinivka patří do téjto krvetvornéj orgánovéj rodiny.

Kde bažina, dřevo neroste,
kde málo zeminy, rychlo zaroste.
Proto lopaty kvalitní stravy - kypréj úrodnéj hliny noste.
Pak Vám aj schopnost sústředění a koncentrace vzroste.

Naopak kdo stále přemýtá a dělá si starosti,
jest odrazem slezinnéj slabosti.
Slezinu nech posiluje, kdo v sobě nosí hlenu
či ten, kdo nezřídkakdy, jest sto, zřídka, splnit plenu.

Vařená cibula, česnek, pórek, křen, či kuřecí vývar slezinu řádně prohřeje,
vařená mrkva, celer či hovězí vývar slezinu harmonizuje.
Lékořica, zázvor, kardamoc či skořica,
posílí slezinu, pak možno tuhá aj stolica.

A co je výborné pro dospělé aj jejich droboty?
Nadělat z jablek či hrušek teplé kompoty.
A když nemáš na vaření čas,
stačí, když ovoce do termosky dáš.
Zalej plně vřelú vodú a jak v hrnci Papinově,
uvař kompot. A po vypití šťávy použité ovoce klidně zalej nově.

Z celozrnných obilnin, předem namočených, takto klidně uvař kašu,
čímž také posílíte, slinivku a slezinu Vašu.
Aj ta ruská Máša v tomto směru dává dobré rady,
boršč ze zeleniny a masa majú menované orgány rády.

Říká sa, že pravda je ve vínu?
leda v červeném, pro ledviny a zchladlú slezinu.
Možete si udělat třeba malú rodinnú slezinu u trochy svařáku.
S přírodním cukrem, neb rafinovaný není v baráku.

Bílé víno naopak kyselé a chladné
průjem po něm, dostat je snadné.
Však s alkoholem a kořením to včíl moc nepřeháňat,
to okruh jater a žlučníku v tomto jarním období bude vřele haňat.
(...a kde ráj na Zemi, tam vzácně ekzémy)

Toť to vše má okruh žaludku a sleziny rád,
kór tehdy, když v krajině vládne vlhko a chlad.
Sic vrcholem okruhu sleziny a žaludku babí léto jest
pro silnú slezinu by sa patřičně mělo celoročně jest.

Organové hodiny říkajú, že kolem 9 hodiny ranní,
ste na okruh sleziny posilující jídlo zvaní.
V tento čas sa ona se žaludkem ve vrcholící aktivitě střídá.
Nekomu sedí čerstvé ovoce, však iný rád na tepelnéj úpravě pokrmu přidá.

Slezina ráda, kde oschlý chléb bez salámu sa láme,
šak to všeci z průjmových rad známe.
Leč nejezte proto výlučně suchary, a jak mnozí už vijú,
z pečiva jedině kváskové chleby, blahoslavení, kdo jich jijú.
Neb ze sucharů, a to ví na dolním stupni ZŠ celá třída,
može byt stolica neblaze zpevněná, jak uhlé, či křída.

JJSP.cz ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat